De afghanska sönerna
Elin Persson
2020
Bonnier Carlsen
192 sidor
Från 15 år
Starkt om tonårsliv satt på vänt
Av Gunhild Arby
Debuterande Elin Persson har minst en sak gemensam med filmregissören Alfred Hitchcock. Berättartekniken.
I Hitchcocks spionthriller En dam försvinner sveper inledningsbilden över en snötäckt dal och glider ner mot en tågstation. Snabbt klipp in i järnvägshotellet. Där trängs stressade resenärer som fastnat i snöstormen.
I De afghanska sönerna zoomar Elin Persson in ett hem för ensamkommande. Ett grått hus någonstans i Sverige. Persiennerna hänger snett. Innanför fönstren vakar de strandsatta.
Tonen sätts direkt i denna skickligt berättade feelbad-roman, som gjord för att skapa igenkänning bland nyanlända i språkkurser eller ge insikter under lärarfortbildningen.
Det är Rebecka, ung boendestödjare, som berättar. På hennes axlar vilar ansvaret för Zaher, Hamid och Ahmed. Vanliga tonåringar med drömmar om tjejer och sportkarriär. Men också med flyktingbagage de inte vill eller kan prata om, och med en rad mediciner och ångestattacker i väntan på besked om framtiden.
Allt med Sverige är att vänta, säger Ahmed. De afghanska sönerna ger hjärtskärande kunskap om vad det innebär. Fritid schemaläggs och kallas aktivitetsplanering. Oväntat beteende bokförs. Gradvis ger Rebecka efter för sin medkänsla, gradvis flätas hon samman med pojkarna och gradvis blir också romanfigurerna alltmer berörande.
Elin Persson är socialantropolog. Hennes ärende är inte att leverera fakta, som att Sverige tagit emot en tredjedel av alla ensamkommande barn i Europa, eller att 75 procent av de afghanska barn som flyr från fattigdom, talibaner och sexuella övergrepp får stanna. Hennes ärende är att visa vad det gör med människor att befinna sig i känslomässig limbo. Det visar hon på kortfattat Hemingwayspråk, med en undertext som skälver av existentiell tonårssmärta.
Den här platsen krossar dem som är gjorda av glas, säger Rebecka. Knappast en överraskning för den som följt flyktingskildringarna. Däremot överraskar det att berättelsen ändå griper tag och känns alltigenom äkta. Det är starkt gjort.
20 maj 2020
De afghanska sönerna fick i november 2021 Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris på drygt 400 000 kronor.
© Gunhild Arby. All text och bild i Barnboksportalen är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa.
• Kontakt: info@barnboksportalen.se
• Design och produktion: Ulrika Larsson Forsberg/Press Art
© Illustrationer: Gunilla Hagström
”Om en svår och farlig uppgift väntade oss på den ödsliga heden, var detta en kamrat man gärna skulle ta risker för i förvissningen om att han modigt skulle dela dem.”
Ur Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle