Gunhild Arby

Lång färd mot sagolik värld

Hur hamnar man där man hamnar? Jag är litteraturvetare och journalist, specialiserad på miljöfrågor och barnlitteratur. En ovanlig kombination tycker en del, men för mig känns det helt logiskt.

Jag växte upp trettio meter från en bohuslänsk fjord, i Svanesund på Orust, sex mil norr om Göteborg. Sommartid höll vi till på strandklipporna, mina syskon och jag, och försökte låta bli att skära sönder fötterna på de lömska havstulpanerna ovanför strandlinjen. I sundet utanför passerade stora oljetankers, på väg från Uddevallavarvet och ut till de sju världshaven.

Kaos och galna upptåg

2020 satte vi ihop en släktbok om den här tiden. I ”Huset ARBY – eller hur vi lärde oss att överleva barndomen” berättar några av oss om kaos och galna upptåg. Vi skriver om en mamma som lagrade skräp och fynd om vartannat, och om en pappa vars ”jäkla bra” affärsidéer ofta gick i stöpet. Är allt sant? Nja, inte precis allt.

Sant är att naturen blev en tillflykt och en inspiration för mig, och att böcker lika snabbt blev mina vänner. 1970-talets studier i litteraturkunskap, statskunskap, nationalekonomi och engelska vid Göteborgs universitet kompletterades senare med barnlitteratur och en fil kand-uppsats med barnbokstema. Varför barnlitteratur? Jo, för att jag tycker om det äkta tilltal som ofta finns i böcker för unga läsare, och för att jag fångats av de mångskiftande moderna bilderböckerna som förnyat barnboksvärlden och förtrollat även vuxna läsare.

Den stora sillstriden

Under 1980-talet jobbade jag på en rad landsortstidningar i södra och mellersta Sverige innan jag i slutet av årtiondet landade i Stockholm. Det hade börjat hända oroande saker i barndomens vikar. Sälar dog, nya konstiga musslor dök upp och vattnet grumlades. För att förstå orsakerna läste jag miljövård vid Stockholms universitet och fick jobb som miljöjournalist. 1994 startade jag frilansfirma och knöts till oberoende Tomorrow Media, där vi bevakade näringslivets miljöarbete. En spännande tid, eftersom näringslivet precis insett miljöfrågornas sprängkraft och möjligheter.

Som frilans hoppades jag få tid för barnboksintresset, men det var bara att glömma. Först när jag 1998 kapade banden till Tomorrow Media kom jag ÄNTLIGEN iväg till världens största barnboksmässa i Bologna, och sen sålde jag under många år artiklar med barnbokstema till fackmedier. Det blev jag inte rik på. Miljöfrågorna fick fortsätta att försörja mig.

Kom sedan på idén att koppla ihop barnboksintresset med miljökunskaperna. Kursen Att skriva barnlitteratur vid Linnéuniversitetet hjälpte till. Det blev en historisk barnroman om tiden då Bohusläns sillolja brann i gatlyktorna i Paris och London och orsakade Sveriges första miljöstrid.

En tröst för livet

Havet igen. Ständigt närvarande. I min släkt finns många sjöfarare, men själv håller jag mig helst vid stranden eller på klipporna. Det blåser alltid en envis vind där och det finns alltid  något nytt att fundera över. Är det sant som en förläggare en gång sa till mig: ”I Sverige tar vi barnen på allvar, men inte barnlitteraturen.” Varför har barnboksrecensionerna blivit allt färre trots att utgivningen av barnböcker fördubblats sedan år 2000? Hur kommer det sig att vi dränks i hajp kring vissa vuxenboksförfattare, medan barnboksskapare i stort lever i medieskugga? Och hur många unga växer upp utan att ha fått uppleva trösten i en barn- eller ungdomsbok? Den trösten kan man bära med sig hela livet.

Vandringslust

När jag inte funderar på sånt ägnar jag mig åt natur, film, andra böcker och kaféliv. Ibland tillsammans med vänner, ibland med min man Georgios. Han kommer från en grekisk bergsby och tycker, precis som jag, att det är lika roligt att vandra i Bohuslän som i Grekland.

Själv tycker jag också att det ska bli väldigt roligt att få utveckla den här hemsidan där barnboksvärlden – just nu mer spännande än någonsin – står i fokus. Extra roligt är att den designats av formgivaren Ulrika Larsson Forsberg och illustrerats av illustratören Gunilla Hagström. Dem har jag tidigare samarbetat med i projekt som ni hittar under rubriken Tjänster.

Gunhild Arby i lång vinterkappa och mössa bland en massa snöflingor.

Snövandring i Hagaparken i Stockholm, juldagen 2020. FOTO: Spiridoula Vassiliou

Bokomslag till boken Huset Arby

Under pandemiåret kom boken Huset Arby till. Med släktanekdoter av mig och mina tre bröder. Om vår kaotiska uppväxt i Bohuslän.

Hösten 2019 gick jag Svenska Barnboksinstitutets kurs Att skriva barnbokskritik i Stockholm. Den inspirerade mig att starta denna hemsida.