Lars Jansson ger alla förstagångsbesökare en femminutersintroduktion så att de själva ska kunna leta efter det de vill ha. FOTO: Gunhild Arby

Av Gunhild Arby

Stockholms science fiction-antikvariat lockar med filmisk stämning. Några tonårstjejer som nyligen klev in genom dörren fick genast Harry Potter-vibbar: ”Åhh det är som att komma in i Ollivanders!”

Ollivanders är butiken där Harry Potter och de andra blivande trollkarlarna köper sina trollstavar. Den är mörk, murrig och mystisk, och de fullsmockade hyllorna når ända upp till taket.

Så ser det faktiskt (nästan) ut inne i det 20 kvadratmeter otippat rymliga science fiction-antikvariatet, ett stenkast från tunnelbanestationen Skanstull i Stockholm.

Från taket (och det är högt i tak) hänger starkt lysande glödlampor i olika längd. Uppför väggarna klättrar hyllor med tusentals begagnade böcker, alla tätt uppställda i imponerande prydliga rader och sorterade efter författarnamn.

Mest vuxenlitteratur, men kunderna är i många åldrar och av alla slag.

– De enda som inte kommer hit är unga killar; de läser på telefonen, säger Lars Jansson, frilansande scenograf, finsnickare och en av de två ägarna till antikvariatet med ”fantastik” som specialitet, mestadels fantasy och science fiction.

Tät stämning

Det råder en slags förtätad skymning härinne. Delvis därför att skyltfönstret skyms av ännu fler bokhyllor. En bokrad längst ned, proppad med första delen i olika serier, är till för bokslukaråldern. Hit hänvisas också villrådiga föräldrar på jakt efter något lämpligt åt sina fantastikälskande ungar. Kanske något av Maggie Stiefvater eller Artemis Fowl-skaparen Eoin Colfer.

Snett mitt emot köpedisken tronar en bastant bok-ö, något ostadig. Där trängs godbitar av Philip Pullman, författaren bakom hyllade ungdomsserien Den mörka materien. Och som kronan på verket, ett praktexemplar av George R. R. Martins En värld av is och eld, föregångaren till tv-succén Game of Thrones.

– Luta dig inte mot böckerna! varnar Lars Jansson i full färd med att fixa en ettrig espresso i en massiv kaffemaskin som känns som gjuten i den gothiska inredningen.

Han säger att tonårstjejernas Harry Potter-reaktion visar att det var rätt att lägga så mycket krut på interiören.

– Det var det bästa betyget vi kunnat få. Det ska vara en upplevelse att komma in här.

Han har byggt allt själv, gjorde först en modell i skala 1:20. Hyllornas furuskivor betsades och lackades. Allt går i svart, väggarna också.

Böckerna, cirka 8000 exemplar, kommer från dödsbon och privatpersoner. Och de allra första 3000 kom från den andra delägaren, tv-producenten Magnus Lekberg.

Det har överraskat oss att det har gått så bra, säger Lars Jansson, som startade sf-antikvariatet med barndomsvännen Magnus Lekberg. Från början var det bara de två. Nu är det tre till som hjälper till i butiken.  FOTO: Gunhild Arby

Hedersplats bredvid köpedisken: en artikel om den stora inspiratören till all modern fantasy, Sagan om ringen-skaparen Tolkien. FOTO: Gunhild Arby

Öppnade i motvind

Historien om det i år femårsfirande Stockholms science fiction-antikvariatet är historien om två barndomsvänner från Karlskoga. Två film- och litteraturintresserade fantastik-nördar, båda avflyttade till storstan. Den ene, Magnus, hade en gedigen boksamling, och den andre, Lars, en kontorslokal på Rutger Fuchsgatan 8.

2 november 2018 välkomnades kunderna till butiken i en tid när flera antikvariat antingen hängde på gärdsgårn eller tvingats lägga ned.

Vad hade du för förhoppningar när ni startade?

–Att jag skulle kunna sluta med tråkiga brödjobb inom något år, svarar Lars Jansson och tillägger snabbt: Det tog tre dagar! Butiken bar sig från dag ett. Låga omkostnader och låg hyra är nycklarna. Och så hade vi lite tur. Tredje veckan gick det förbi en ung grabb med barnvagn. Han skulle rensa upp bland böckerna i dödsboet efter en avlägsen släkting i Uppsala och erbjöd oss att köpa dem.

Dödsboet visade sig innehålla 3500-4000 böcker, några av dem verkliga dyrgripar.

– Om du kan tänka dig det bästa av det bästa, så fanns det där. Unika first editions från 1960- och 70-talet. Hur värdefulla förstod vi först efter ett tag.

Den billigaste värderades till 1 500 kronor, den dyraste till 15 000. Än idag säljer de guldklimpar ur samlingen, och varje gång en bok går för över tusen kronor får den ursprungliga ägaren 20 procent.

– Ett sådant erbjudande kommer vi aldrig någonsin få igen. Så efter vecka tre var vi ett antikvariat.

Om fin- och fulkultur

Under de tre första åren kom det in någon och frågade efter Dune av Frank Herbert två gånger om dagen. Alltså redan innan boken blivit film, en film som 2022 kammade hem sex Oscar, bland annat för bästa filmmusik, foto och scenografi. Det är Dune och Stiftelseserien av robotentusiasten Isaac Asimov som säljer bäst.

I hyllorna ryms också ”finlitterära” namn som Doris Lessing, Margaret Atwood och Salman Rushdie. Science fiction och fantasy anses i vissa kretsar vara en mindre ”fin” litteraturgenre, men det bekymrar inte sf-antikvariatets ägare.

– Fin- och fulkultur är inte så viktigt för mig. Vi har alltid ägt populärkulturen, det är good enough. Det är utifrån våra historier som mängder av filmer och annat sprungit ifrån, sånt som har blivit blockbusters.

Själv läser han just nu mest space opera, böcker om stora rymdäventyr ”som exploderar åt alla håll”. Men det började med serien som har påverkat all modern fantasy.

På väggen sitter en artikel om J. R. R. Tolkien, vars Midgårdvärld har fascinerat unga och gamla alltsedan Ringens brödraskap publicerades på 1950-talet.

Vad har du för relation till honom?

– Exakt samma som alla tolvåringar som stannade hemma och läste Tolkien i stället för att gå i skolan. Jag tror att jag har läst Åke Ohlmarks översättning 3 gånger. Det var den stora fantasyupplevelsen när man var yngre.

Nutidens ungdomar har andra böjelser. De köper böcker på engelska, ofta sådant som hajpas på Tiktok. Där har till exempel amerikanska Sarah J. Maas ”romantasy”-serier med känslosamma fantasier, sex och våld fått stor uppmärksamhet.

Tonårstjejerna som hänfördes av sf-butikens Harry Potter-stämning letar efter sådana uppslukande läsupplevelser. När de upptäcker att sf-antikvariatet har de böckerna för en bråkdel av vad de kostar nya är reaktionen given.

– De blir överlyckliga, säger Lars Jansson och plockar nöjt fram några eftertraktade exemplar.

18 november 2023

En rad med tips till unga bokslukare och deras villrådiga föräldrar. FOTO: Gunhild Arby

Glastronen, en Tiktok-hajpad känslostark serie av amerikanska Sarah J. Maas, är precis vad tonårstjejer letar efter.

Inte bara vuxenlitteratur. I skyltfönstret och på reabordet trängs fantasy och science fiction för bokslukare och ungdomar, både Neil Gaiman-världar och Michael Grants succéserie Gone. FOTO: Gunhild Arby