Alla äter alla
Aron Landahl
Rabén & Sjögren, 2023
Allåldersbok, från 3 år
36 sidor
Fiskgjusen önskar att den var lite starkare nu när den satt klorna i storgäddan. ILLUSTRATION: Aron Landahl
Makalös folkbildare visar hur det går till i spenaten
Av Gunhild Arby
Hade Greta Garbo blivit en världsstjärna om hon inte följt med demonregissören Mauritz Stiller till Hollywood? Och vad hade hänt om Darwin aldrig gett sig ut på sin vetenskapliga resa? Eller om Hamlets mamma tagit avstånd från Hamlets nya skumma pappa?
Nåja, det där med Hamlet är förstås inget hämtat ur verkligheten utan en möjlig alternativ förveckling i Shakespeares drama.
Poängen är att människor har ett val. Det har inte de andra djuren. Särskilt inte rovdjuren i Aron Landahls bilderbok Alla äter alla, Augustnominerad 2023 i kategorin bästa svenska barn- och ungdomsbok.
Hårda bud i Mellerud
Jovisst, människan är också ett djur; det var ju det Darwin fastslog till omvärldens förskräckelse. Men vi behöver för den skull inte styras av våra ”djuriska” drifter.
De andra djuren, däremot, de måste jaga och döda utan pardon för att överleva.
Och dödas, det görs det med besked i Alla äter alla. Det är hårda bud i Mellerud, tuffa pix i Kalix så det visslar om det. Inget konstigt med det, det är så här det går till i spenaten, det visar gotlandsfödda Aron Landahl, konstnär, sjuksköterska och biolog.
Och som han gör det. Det är så rasande snyggt. Väldigt roligt även för vuxna att botanisera i.
Bilduppslagen är makalöst vackra. De liknar de gammaldags skolplanscher som hade ett upplysande syfte, och det har Aron Landahl också; han är en gudabenådad folkbildare. Men uttrycket i hans bilder är oändligt mer konstnärligt och mer lustfyllt än i de gamla skolgodingarna.
Ingen pardon gives här. I dovt gröna toner skildras hela naturen i all sin grymhet och skönhet. ILLUSTRATION: Aron Landahl
Som en animerad film
Den skarpögde iakttagaren kommer att upptäcka hiskliga detaljer.
På ett uppslag slurpar en padda i sig en irrande trollslända. Längre ner i bilden skymtar svansen på en snok som på nästa sidor slukar den mätta paddan. Hjälp! På barns vis vill man utropa en varning till den stackars paddan: Nej, gör det inte. Kravla inte ner under den där stenen för att vila dig efter maten. Akta dig!
Roligast är att på varje uppslag leta efter en insmugen detalj från det djur som på följande uppslag går till attack mot föregående uppslags djur (lodjuret som kastar sig över räven, som mosat fiskgjusen, som satt klorna i gäddan…Ja, ni förstår).
Förenklade scenerier fångar ögonblicken likt en animerad film som pausats i en enda filmruta. Färgvalet spär på det ödesmättade i spenattillvaron. Det är dova mörka toner, en fantastiskt fin skogsgrön nyans för växtligheten, och en naivistisk stil som känns igen hos 1800-talskonstnären Henri Rousseau.
Japansk inspiration
En annan inspirationskälla är japanske Hokusai, vars 100 vyer av berget Fuji Aron Landahl upptäckte redan som barn. Han har själv velat göra något liknande. 2019 fick han stipendium för att i Japan måla 100 vyer av Stora Karlsö, ön utanför Gotland som med sina unika bergsformationer dragit till sig sällsynta fåglar och växtrariteter.
En lämplig utmaning för en naturintresserad konstnär som inte bara vurmar för djur. I sin Augustnominerade hybridbok – en slags bildlitterär faktabok – visar Landahl upp hänsynslösheten, skönheten och dramatiken i hela naturen. Han förför med humor och originalitet och folkbildar med samma varma själ. Hur många vet att sälen omvandlar trutmåltiden till grädde för att föda sina kutar? Eller att trollsländan kan se åt alla håll.
Roliga textrutor med få utvalda lärdomar av detta slag göder nyfikenheten hos stora och små (även om den ömhudade läsaren beklagar att sländan missade den uppdykande paddan).
Käftsmäll
Spenatautofiktionen är därtill en käftsmäll mot reklammakare som försöker dilla i oss att det ”naturliga” alltid är det eftersträvansvärda.
Alla äter alla blir, underförstått, en påminnelse om att vi människor har ett val. Vi kan välja att visa empati, även för våra fiender. Det är det som definierar vår mänsklighet.
Men de andra djuren förtjänar också vår respekt. Också detta visar Aron Landahls fullpoängare.
11 december 2023
Fotnot: Uttrycket Hamlets nya ”skumma pappa” är ett citat från Titta Hamlet, Barbro Lindgrens och Anna Höglunds fyndiga småttingbok.
En blinkning till den japanske konstnären Hokusai? Japanens mest kända verk, Under vågen utanför Kanagawa, har liknande vågtrådar. ILLUSTRATION: Aron Landahl
© Gunhild Arby. All text och bild i Barnboksportalen är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa.
• Kontakt: info@barnboksportalen.se
• Design och produktion: Ulrika Larsson Forsberg/Press Art
© Illustrationer: Gunilla Hagström
”Om en svår och farlig uppgift väntade oss på den ödsliga heden, var detta en kamrat man gärna skulle ta risker för i förvissningen om att han modigt skulle dela dem.”
Ur Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle