Bokhandlare Caroline Gezelius öppnar den rödinramade glasdörren dörren till barnbokhandeln Bokbok

Caroline Gezelius har sadlat om från läraryrket och blivit bokhandlare. FOTO: Gunhild Arby

Av Gunhild Arby

Till lilla Bokbok i Stockholm kommer turister från hela världen och köper böcker. Det är en av de saker som överraskat mest under de fem år barnbokhandeln funnits.

Innanför dörren öppnar sig 17 kvadratmeter affärsyta. Bakom en trädisk fylld med vykort, småpryttlar, pussel och böcker välkomnar ägaren Caroline Gezelius. Så här i coronatider är ansiktet täckt av ett genomskinligt pandemivisir.

Sobert grå bokhyllor med dekorativa lister klär väggarna och intill det stora skyltfönstret står en sammetsfåtölj i hallonrött.

– Min brorsa är snickare. Han har platsbyggt bokhyllorna. Vi ville likna de gamla fina bokhandlarna i London och Paris. Det ska kännas trevligt att komma in. Man ska känna sig hemma, säger Caroline som är före detta mellan- och högstadielärare.

Många vill ha högläsningstips

2015 startade hon Bokbok tillsammans med journalisten Ulrika Sundström. Ingen av dem hade en aning om hur man driver en bokhandel, men när välkända barnbokhandeln Bokspindeln i innerstadsdelen Vasastan plötsligt la ner kände de sig manade.

– Som lärare har jag sett en enorm nedgång i barns läsning. Katastrofal, skulle jag säga. Samtidigt har texterna i läroböcker snuttifierats. De är så korta att man knappt kan förstå dem. Man tror inte att barn orkar läsa, vilket är helt absurt.

Eftersom ungas läsning minskat trodde Bokboks ägare att kunderna mest skulle vilja ha presentböcker att ge bort.

– Det har förvånat mig att så många faktiskt lägger pengar på att köpa böcker till sina egna barn. Jättemånga föräldrar vill ha tips på högläsningsböcker och på lässtrategier. De kommer tillbaka och köper den ena högläsningsboken efter den andra och säger ”å vad roligt”. Det finns ju hopp!

Mängden turister förvånar

Numera är Caroline ensam ägare. 2020 firade butiken femårsjubileum. Det fick bli champagne hemma med maken och fyndrabatter i affärslokalen; covid satte stopp för allt annat.

Bokbok ligger mitt i turisttäta SoFo (Söder om Folkungagatan) på Södermalm i Stockholm. Augusti-september är stora turistmånader här. Många svenskättlingar dyker då upp i bokhandeln för att köpa svenska barnböcker som översatts till andra språk. Kunder kommer från Japan, Indien, Kina, Korea, Frankrike, Australien, ja, från hela världen. Men det förändrades under pandemiåret.

– Hösten 2020 hade vi inte en kotte här.

Att utländska turister hittat hit har överraskat Caroline Gezelius.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle komma så mycket folk utifrån. Jag hade till exempel en kund från Dubai som köpte med sig böcker till en svensk skola därnere. Och en från USA som köpte kassar med böcker. Astrid Lindgren går bra förstås, men också Elsa Beskow och Muminböcker.

Spännande utveckling

I kvarteren runt butiken bor många tvåspråkiga som också hittat hit. Det finns en hylla med böcker från olika språkområden. Men inga ljudböcker?

– Nej, jag tycker att föräldrarna ska läsa för sina barn istället.

Så hur klarar sig Bokbok i coronatider? Tja, just nu handlar det bara om att gå runt. Men dagens barnboksvärld inger hopp.

– Det händer så mycket spännande nu. Det är intressant att många vuxenförfattare valt att skriva för barn. Jens Lapidus är väl den senaste. Och det är fantastiskt att man lägger ner så mycket arbete på att göra vackra bilderböcker.

10 maj 2021