Illustration av en liten gubbe i kritstrecksrandig kostym följer med en stor röd ballong upp i himlen ovanför en gata med hus och en massa människor som tittar på den stigande ballongfiguren

Henry Parlands Mina lögner stiger mot himlen. Lotta Geffenblad illustrerade.

Akademilyrik succé i lässvagt område

I en förskola där sexåringarna har sitt ursprung i 59 olika länder och föräldrarna inte läser så bra på svenska, där går väl inte avancerad lyrik hem? Jodå, visar det sig.

När Ulrika Håkansson Kallin, skolbibliotekarie i ett lässvagt område i Märsta, hörde att Svenska Akademien hösten 2021 skulle skicka ut boken En bro av poesi till landets alla sexåringar blev hon skeptisk, säger hon till tidningen Parnass (nr 1, 2022).

Hon tänkte att boken, fylld med svenska äldre dikter och en del modern poesi, möjligen skulle fungera i ett välbärgat område. Men inte i socioekonomiskt svaga samhällen.

Nu tänker hon precis tvärtom, berättar hon i Parnass:

”Det har gått så bra här. Här finns en enorm tacksamhet. Eleverna är tacksamma, föräldrarna är tacksamma. För en del av barnen är boken den allra första de får.”

Illustrationerna, gjorda av olika svenska bilderboksskapare, har dragit in barnen i diktvärlden. En kille fastnade för bilden till dikten Stjärnorna, där en flicka står i mörkret bland lysande stjärnor.

”Han undrade om hon också varit på Lazerdome, precis som han.”

Och när poeten Daniel Boyacioglu var på skolbesök läste tre sexåringar hans dikt Ordbanken för honom. De andra barnen hämtade sina exemplar av En bro av poesi och visade honom att hans dikt fanns med där.

”Vi blev alla tårögda”, säger Ulrika Håkansson Kallin till Parnass reporter Charlotta Kåks Röshammar.

9 april 2022

 

Bild på tidningen Parnass omslag somn visar barn som tittar på när någon läser högt ur boken En bro av poesi

Tidningen Parnass åkte till Märsta för att prata med förskolebarn om En bro av poesi som Svenska Akademien skickat ut till landets alla sexåringar.

Illustration av en bibliotekssal där barn sitter i en grön trappa och läser i böcker och ett barn klättrar uppför en stege med massa böcker staplade i handen

Mötet mellan barnen och poeten Daniel Boyacioglu gjorde de vuxna tårögda. Jenny Karlsson illustrerade dikten Ordbanken.

Illustration av en flicka som står i en mörk natt i trädgården och tittar på ett mörkt träd med vita blommor i grenarna och en massa stjärnor som glimmar runt trädet

Lazerdome eller Edith Södergrans Stjärnorna? Illustration Lotta Geffenblad.