bild på en gata med bokhandelsfönster och en bokhandelsskylt där det står Lilla Bokerian

Lilla Bokerian i Vasastan i Stockholm är en av de två nya barnboksbutiker som startade under 2021, året då bokhandeln åter fick luft under vingarna. FOTO: Gunhild Arby

Pandemin vände bokhandelsdöden

Efter katastrofdecenniet 2010-2020 har nedlägggningstrenden brutits inom svensk bokhandel. Tio nya butiker startade under 2021, två av dem barnboksbutiker.

Branschtidningen Svensk Bokhandel ägnar ett välmatat temanummer (1-2022) åt den nyvaknade optimismen inom bokhandeln. Efter det senaste årtiondets katastrofala nedläggningsvåg har de fysiska butikerna varit snudd på uträknade, men tongångarna är nu glatt positiva.

Skälet till glädjen är tio helt nyöppnade boklådor under 2021. Åtta av dessa är små butiker, varav två barnboksbutiker: Lilla Bokerian i Vasastan i Stockholm och Lilla Bokskåpet i Guldheden i Göteborg, en avknoppning från moderbutiken Bokskåpet i innerstan.

Det är svårt att avgöra vad trendbrottet beror på, men Anders Källgren på Globe bokhandel i Ludvika säger till Svensk Bokhandel att pandemin varit en välsignelse för bokhandeln. Ekonomen Leif Olsson som följt utvecklingen under lång tid lägger till att ”böcker är en tröstvara i svåra tider” och att lönsamheten förbättrats avsevärt för små butiker.

20 februari 2022

Ett stenkast från Lilla Bokerian ligger Tegnérlunden, parken där Astrid Lindgren lät Bo Vilhelm Olsson sitta och deppa på en parkbänk i Mio, min Mio. Idag står Astrid själv staty i parken. FOTO: Gunhild Arby