I förgrunden i bilden syns exemplar av bilderboken Bettan, bland muggar, skor och tilltugg och i bakgrunden skymtar illustratören Elisabet Ericson samtalande med boksläppsgäster.

Udda plats för ett releaseparty? Nja, varför det? Om boken nu vimlar av bilder på prylar man hittar i Stadsmissionens butiker. FOTO: Gunhild Arby

Bokparty i Bettans prylhav

Av Gunhild Arby

Bland pryttlar, nästan nya skor och en parant rosa dress var det i början av maj bokparty för att fira Bettan – en prylsamlande försåtlig vän som är lätt att känna igen.

Stadsmissionen på Södermalm i Stockholm hade lämnat plats i ett hörn av sina lokaler för festligheten. Inklämda mellan bokbord och klädbehängd vägg stod bokens upphovsmakare, författaren Marie Norin och illustratören Elisabet Ericson, och småpratade och läppjade på smaksatt bubbelvatten medan förbisläntrande secondhand-kunder undrade vad som pågick.

–Vi tyckte det var en kul grej att vara här, sa Lotta Lyssarides, förläggare på Alfabeta som gett ut Bettan (från tre år).

Varför just här? Jo, för att berättelsen handlar om en ensam kvinna vars oväntade besökande gradvis belamrar hemmet med allt hon tycker att huvudpersonen saknar; gräsliga golvur, myriader med kastruller och en massa annat som kan tänkas finnas i secondhand-butiker som Stadsmissionen.

Huvudpersonen blir charmad, men Bettans generositet har ett pris. När hon inte får som hon vill blir hon sur och till slut tvingas hemmets ägare flytta ut i naturen. En trolskt skildrad natur, med drag av naturromantiskt måleri á la Helmer Osslund. Kanske ett slags skönhetens och stillhetens motvikt till Bettans skrytiga ordkaskader och svällande prylhav.

– Jag ville att det skulle påminna om Jämtland, förklarar illustratören Elisabet Ericson. Jag kommer från Sundsvall, så det finns nog något norrländskt i naturbilderna.

Bettan påminner i sin tur om något som både barn och vuxna upplevt någon gång: att ojämlik vänskap kan övergå i kvävande krav. Subtilt och skickligt berättat av Marie Norin.

6 maj 2022

Sagt om Bettan:

”En riktig fullträff…enastående hur Marie Norin får en vuxenrelation att bli angelägen för barn. Viveca Bladh på Kulturnytt i P1

”…hejdlöst roligt i allt det outsagda. En mycket fin berättelse om vad möten mellan två människor kan erbjuda och krävaoch om kraften i att säga nej. Emma Holm i Dagens Nyheter

Två personer står framför bokbord med massa exemplar av bilderboken Bettan och med tilltugg och dryck på bordet.

Illustratören Elisabet Ericson i samspråk med ett äkta Bettan-fan. FOTO: Gunhild Arby

Bild på omslagsillustration till boken Bettan, tjej sitter i stol omgiven av en massa prylar

Bettan av Marie Norin och Elisabet Ericson, Alfabeta 2022, från 3 år, 32 sidor.

Det är ingen hejd på allt som den oväntade besökaren har varit med om i sitt liv. Illustration: Elisabet Ericson.