Teckning ur boken Mördarens apa, gorilla oljar skrivmaskinstangenter

Sally Jones hyllas i Storbritannien

Den falska rosen, del 3 i Jakob Wegelius prisbelönta äventyrsserie om gorillan Sally Jones, har allt som en kapitelbok ska ha enligt The Guardians kritiker Kitty Empire, som utnämnt den till en av 2021 års bästa kapitelböcker.

Kitty Empire är bara en av en lång rad kritiker och juryledamöter som fallit pladask för den originella serien om den vänfasta gorillan med sitt stora hjärta och sin benägenhet att hamna i de mest fantasieggande faror och miljöer. I Den falska rosen befinner hon sig i 1920-talets Glasgow på jakt efter ägaren till ett mystiskt halsband. De skumma gatumiljöerna är precis lika vältecknade som Lissabons torg och gränder var i del 2, Mördarens Apa, och djungeln och fartygsinteriörerna i del 1, Legenden om Sally Jones.

Den falska rosen är en fängslande och överdådigt berättad och illustrerad bok som har allt: intrig, världsbygge och detaljerade teckningar av Lissabon och Glasgow, tycker Kitty Empire.

Vilket bevisar att Sally Jones nu också gör sitt segertåg i Storbritannien. Wegelius trilogi är bland de mest prisade svenska böckerna under 2000-talet. De första delarna, Legenden om Sally Jones och Mördarens Apa har båda fått Augustpriset, 2008 och 2014. Mördarens apa tilldelades senare Nordiska rådets pris för bästa barn- och ungdomslitteratur och Deutscher Jugendliteraturpreis. Hela trilogin om Sally Jones fick 2021 års Nils Holgersson-plaketten som Svensk biblioteksförening delar ut till bästa barn- och ungdomsbok.

”Det säger mycket om en människa hur denne behandlar djur. Sally Jones är som ett lackmuspapper – de hon möter visar sitt rätta jag”, har Jakob Wegelius sagt i en intervju med Bonnierförlagens SelmaStories.

Det säger förstås också något om Jakob Wegelius att han lyckats göra ett bokäventyr som man önskar skulle fortsätta ett bra tag till.

5 mars 2022

Bokomslag som visar ryggtavlorna av en gorilla i kedjor som går tillsammans med en man över en bro i gatlyktors sken och omslaget är inramat av mindre bilder som visar en dykare med en haj och ansikten av olika figurer i nattligt sken
Omslagsbild på Mördarens apa, teckning av gorilla i indisk tjusig huvudbonad
Bokomslaget visar en lastbåt som håller på att sjunka i ett våldsamt vågigt hav och en roddbåt som tar sig därifrån med en man och en gorilla i båten och hela bilden är inramad av små detaljteckningar av gorilla, man i djungel, gammaldags svart bil och en krokodil med hatt i munnen