Humlans blomsterbok
Text: Stefan Casta
Illustration: Maj Fagerberg
2002
Opal, 53 sidor
Från 9 år
Humlebok att älska sönder
Av Gunhild Arby
Humlans blomsterbok är en ren och skär lustupplevelse, en charmig naturfaktabok med ett sympatiskt tilltal som stått sig i över tjugo år.
Den första utgåvan kom 1993 i ett större format, men med blekt tryck och färre sakuppgifter. Omarbetningen 2002 är ett strå vassare, ja rent av en fröjd att dyka in i, så det är inte konstigt att den nu också säljs i designbutiker.
Hög pandafaktor
Maj Fagerberg tar listigt tillvara humlans höga pandafaktor – kramgo kroppsform och mjuk päls. Stefan Casta skriver flamsfritt men ändå uttrycksfullt om hektiskt hemliv, luftakrobatik och inte minst de om nyttigheter som den bussiga insekten står till tjänst med.
Ett sextiotal blommor får ta plats. Humlans samspel med blommorna är ju livsviktigt för att bär, blomster och frukt ska överleva.
Just detta gör Humlans blomsterbok högaktuell. Få kan ha undgått att intresset för insekter och deras betydelse är på topp. Under 2000-talet har larmen duggat tätt. Många vilda biarter – däribland humlan – är hotade. Illavarslande, eftersom en tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinatörer, och därför att humlan är en av de bästa på att pollinera ängsblommor, fruktträd och bärbuskar.
Av hoten märks inget i denna bok; här står upptäckarglädjen i centrum. Det är en ovanligt charmig naturfaktabok om en av människans bästa vänner.
Nyfiket och sympatiskt
Maj Fagerberg – som även står för den snygga och säkra formgivningen av boken – har penslat fram växter som tycks röra sig i vinden och kompletterat med en underbar liten humlevärld i sagoton. En Beskowinspirerad utvidgning av Stefan Castas faktatext. Och Casta – som bland annat fått Augustpriset och Barnradions romanpris – skriver enkelt och sympatiskt om humle- och blomkunskap, och med små stänk av folktro och naturromantik som matchar Fagerbergs fantasibilder.
De två har tidigare samarbetat i Gräsen vi lever av och Blommorna är jordens ögon, och har också gjort egna naturböcker för barn. Riktiga guldkorn är Fagerbergs Strandnära, en årstidsvandring på en fager västkustö, och Castas naturböcker om myran Sofi, ett samarbete med Bo Mossberg, illustratören bakom Den nya nordiska floran.
Det främsta verket
Myran Sofis sex mycket lyckade naturexpeditioner i all ära – de slår inte den underliggande magin i humleboken. Hemtrevnaden är visserligen falsk så det förslår. En del humlor lever i själva verket ruskigt farligt – åtminstone de som finns utomlands. Mordiska blomster skyr inga medel för att föra sitt pollen vidare, lär oss internationell blombiologi.
Men allt behöver ju inte sägas i en första bok.
Och sällan har naturkunskap förpackats så klokt och lustfyllt som i Humlans blomsterbok – en bok värd att älskas sönder av både barn och vuxna.
24 januari 2021
Sex böcker om myran Sofis upptäcktsfärd i naturen gavs ut i slutet av 90-talet och under 2000-talet. Strandnära kom 2001. Allihop finns ännu i bokhandeln.
© Gunhild Arby. All text och bild i Barnboksportalen är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa.
• Kontakt: info@barnboksportalen.se
• Design och produktion: Ulrika Larsson Forsberg/Press Art
© Illustrationer: Gunilla Hagström
”Om en svår och farlig uppgift väntade oss på den ödsliga heden, var detta en kamrat man gärna skulle ta risker för i förvissningen om att han modigt skulle dela dem.”
Ur Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle