
Buren
Text: Mark Wallenius
Bild: Aron Landahl
Alfabeta 2025
Från 3 år, 32 sidor
Oemotståndlig motståndskamp i vilda vackra Buren
Av Gunhild Arby
När barndomsvännerna Mark Wallenius och Aron Landahl gör en bilderbok tillsammans blir det ett rasande snyggt shakespearianskt drama, om kampen mot oförstående vuxna som vill kuva allt det vilda vackra.
Vem går segrande ur den striden? Ja, att det slutar lyckligt kan i alla fall avslöjas. Och lite lagom mystiskt.
Bilderboken Buren är rätt så kul också, precis som en del av Shakespeares dramer.
Inga skumma ränker
Varför kopplingen till Shakespeare? Jo, för att det är så mycket makt och motstånd och fantasterier i denna poetiska och dramatiska berättelse. Fast skildrat mer på barnavis. Utan shakespearianska mord och skumma ränker.
En liten pojke får följa med sin mamma till kompisen Biggans kaffebjudning. Där finns en vild räv som Biggan spärrat in i en bur därför att den stökat till hennes petimeterformade rabatter. Nu ska den tämjas. Tycker Biggan.
Hos Biggan finns också Maj. En fantasistyrd liten tjej (med rött hår; en tvillingsjäl till räven kan man förmoda) som lurat i de vuxna att hon är blyg och mild, för att på behörigt avstånd kunna leva ut sina hisnande lekar och fantasier.
En attack planeras
Pojken har samvetet, Maj initiativförmågan. Tillsammans iscensätter de två barnen en attack mot de vuxnas förtryck. En räv kan inte tämjas. Men om de befriar den väntar oönskade konsekvenser. Ska de verkligen göra något?
Aron Landahls vuxna är fint och filmiskt utmejslade personligheter, jättelånga i förhållande till barnen som knappt når upp till det väldiga kaffebordet med den enorma prinsesstårtan. Ett roligt och levande sätt att skildra maktförhållandet. I modernistisk stil. Som något av 1900-talskonstnärerna Modigliani eller Sigrid Hjertén.
En berättelse om maktutövning och motståndskamp. En filosofisk pojke och en fantasistyrd liten tjej tycker inte att det vilda ska tämjas. ILLUSTRATION: Aron Landahl
Varenda bild är ett konstverk, med roliga blinkningar till konsthistorien. Påminner ibland om Henri Rousseaus skogsgröna, ödesmättade djungeltavlor. ILLUSTRATION: Aron Landahl
Beskow-likheter
Den stackars infångade räven är givetvis en symbol för makthavarnas behov att kontrollera den som vill leva i enlighet med sin natur. Ett vanligt litterärt tema. Vild natur används ofta i litteraturen för att symbolisera frihet och kamp mot förtryckande normer.
Till exempel i Elsa Beskows bilderbok Sagan om den lilla hinden, som intressant nog har stora likheter med Buren. Hindboken gavs ut 1924, tre år efter att svenska kvinnor fick rösträtt. Här förekommer också en bur och ett inspärrat djur. Det är, precis som Aron Landahls och Mark Wallenius berättelse, en fantasifylld saga om makt och motstånd.
En viljestark flicka trotsar både kung och folkliga uppfostringsförsök. På kuppen blir hon själv inspärrad. När Elsa Beskow låter flickan och hinden rymma till friheten är det ett indirekt stöd för kvinnors rätt att rösta och leva sina egna liv. Som påpassad prästfru kunde hon inte agitera direkt utåt.
Förtrollande värld
Buren må ha temat gemensamt med Beskow, men utförandet är väsensskilt från den pastelliga och rimmade hindsagan.
Huvudpersonen, den lilla pojken, är en smått filosofisk nutida jagberättare som tar plats i mörkt färgflödande bilder av Aron Landahl, Augustnominerad 2023 för Alla äter alla, en slags bildlitterär faktabok. Varenda bild är ett konstverk; en förtrollande värld att gå in i.
Mark Wallenius, som skrivit den täta texten, där mycket kan utläsas mellan raderna, har tidigare gjort mellanåldersböcker med en blandning av verklighet och fantasi.
Suggestivt och snyggt. En av bilderna från Buren (dock inte denna) har köpts in av Region Uppsala, Aron Landahls nuvarande hemvist.
Barndomsvännerna från Visby. Som länge velat göra något gemensamt. Nu är projektet i hamn. Fast numera bor Aron Landahl (till vänster) i Uppsala och Mark Wallenius i Malmö. FOTO: Gunhild Arby
Äventyrsvibbar i barndomen
Kanske är det ingen slump att upphovsmakarna till Buren båda landat i författarskap med dragningar åt det fantastiska. Barndomsstaden Visby måste ha bjudit på massor av äventyrsvibbar. Högresta kyrkoruiner och vindlande kullerstensgator med historiska happenings och mysterier i varje vrå.
Allt som gjort för att dyka ner i allehanda fantasivärldar.
Just det gör flickan Maj.
Hon är heller inte främmande för lite hårdför action, men det får vi inte se så mycket av. Möjligen blir själva frisläppandet av räven och slutet på historien lite väl snabbt undanstökat, men barnen lär fastna för frihetskänslan och bilderna – med spår även av animatörmästaren Hayao Miyazaki och av Henri Rousseaus dova och spännande djungeltavlor.
Vuxna lär absolut roas av den tydliga kontrasten mellan barn- och vuxenvärld.
Alla får sitt, som det ska vara i en allåldersbok.
Vilken tur!
Ett extra plus till den smarta slutscenen. Nu har barnen växt upp och träffas åter på Biggans marker. Här softar de i gräset med sina böcker. Som om fantasivärldarna nu också nås genom litteraturen och inte bara i naturen.
Med stigande förtjusning låter jag mig fångas av den mångtydiga, rytmiska texten och de färgmättade bilderna, som gjorda att inspirera till tankeflykt, lyckliga fniss och frihetsdrömmar. Vilken tur att barndomsvännerna Mark Wallenius och Aron Landahl förverkligade sin idé att göra något tillsammans! Det här är helt enkelt oemotståndligt.
20 april 2025
Hinden i Beskowsagan är lika olycklig som den infångade räven i Buren. I hindsagan vägrar djuret att äta, trots alla godsaker som dukas upp.
En viljestark flicka trotsar både kung och folkliga uppfostringsförsök. Makt- och motståndstemat i hindboken är detsamma som i Mark Wallenius och Aron Landahls nyutkomna bilderbok. ILLUSTRATION: Elsa Beskow
© Gunhild Arby. All text och bild i Barnboksportalen är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa.
• Kontakt: info@barnboksportalen.se
• Design och produktion: Ulrika Larsson Forsberg/Press Art
© Illustrationer: Gunilla Hagström
”Om en svår och farlig uppgift väntade oss på den ödsliga heden, var detta en kamrat man gärna skulle ta risker för i förvissningen om att han modigt skulle dela dem.”
Ur Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle
