Tjocka romaner eller tunna kapitelböcker. Slukare har massor att välja på. FOTO: Gunhild Arby

Julgodis för slukare

20 november 2022

Av Gunhild Arby

Spännande och roliga bokserier är som godis för barn i slukaråldern, den ålder då läskoden knäcks och läsandet blir ett intensivt äventyr.

Slukaråldern inträffar nånstans mellan 9 och 14 år (men kan komma tidigare eller senare också). Det är då barn förhoppningsvis kommit över de första lässvårigheterna och ramlar iväg på ett hisnande äventyr. Allt spännande i bokväg de kommer över slukas. En träning som är avgörande för mer kvalificerad läsning och förståelse i vuxen ålder.

Det är ofta en särskild bok som gör att det lossnar. Och det behöver inte vara något lättläst. J K Rowlings Harry Potter fick en hel värld av barn att kasta sig över uppföljarna. De böckerna är både tjocka och svåra.

En julklappsbok som ingår i en bokserie är därför ingen dum idé. Ett annat tips är de böcker som vunnit Barnradions Bokpris, eftersom de valts ut av barn i slukaråldern. Men det finns mycket annat läsgodis för slukare som varken fått pris eller inleder serier:

Leo och gorgonens förbannelse (Bonnier Carlsen 2021, mycket bilder och lite text, från 6 år) av Joe Todd-Stanton översatt av Thomas Grundberg

Alldeles för texttunn för vana slukare, men just ett sådant äventyr som kan göra att läsandet tar fart. Joe Todd-Stantons charmiga och vasst tecknade bokserie om släkten Brownstones äventyr i myternas värld är en liten pärla som roar alla åldrar. Leo och gorgonens förbannelse är del 3 i serien som inleddes med Marcy och Sfinxens gåta och följdes av Arthur och det gyllene repet. Leo Brownstone studerar i myternas Aten, men till skillnad från de andra barnen som ägnar sig åt ”hjälteträning” för att handskas med eventuella monster grottar han hellre ner sig i böckernas värld. När han ändå får chansen att spela hjälte tar han förstås den, vilket får oväntade följder. Joe Todd-Stanton kan sin mytologi och gör något både originellt och roligt av den kunskapen. Det grekiska landskapet är målat i intensivt blågröna medelhavsfärger och känns verklighetstroget och levande. Den nyfikne lille Leo är en hjälte som både monster och andra gärna vill ha som vän. Amerikanska Dreamworks Animation, filmbolaget bakom animerade succéer som Shrek, Kung Fu Panda och Mästerkatten, har köpt filmrättigheterna till hela Brownstoneserien, så böckerna lär få ett längre liv än vanligt.

.

Älgkungen (Bonnier Carlsen 2021, fantasy, från 9 år) av Maria Hellbom

Sommaren 2018 brann det i skogar över hela Sverige. Det inspirerade Maria Hellbom till första delen i en fantasytrilogi om Klara som tillbringar loven i den lilla byn Vidås i de trolska jämtländska skogarna. Klara är ”ofrivilligt syskonlös”, något hennes föräldrar bara pratar om när de tror att hon inte hör. Hon blir vän med Aron, killen i sommarstugan bredvid, och med älgen Reynir som introducerar dem båda för skogsfolket. Vem är den mystiska Sara som kan få tiden att stanna? Och hur ska elden hejdas, elden som hotar dem alla? Ibland blir det lite för pratigt och väl många trådar att hålla reda på, men Älgkungen som fick Barnradions bokpris 2022 lockar många barnaläsare. Särskilt de som gillar en tjock bok att dyka ner i. Den här är på drygt 300 sidor. Älgkungen är en debut som förtrollar med sitt ömsinta porträtt av Klara och sin säkra övergång mellan vardagsrealism och magi. 2023 kommer de två uppföljarna i serien.

En liten vit lögn (Lilla Piratförlaget 2022, kapitelbok med stor text, från 9 år) av Micaela Favilla

En kul kapitelbok om att vilja passa in och alla de förvecklingar det kan leda till. Julian vill vara Normal. Det går sådär. Varför skulle just han få en äcklig kanin med rödögd zombieblick som husdjur? Han vågar inte berätta om kaninen för bästa kompisen Erka. Erkas familj äter vanlig mat på bestämda tider. Julians mamma kan servera middag närsomhelst och lägger stekt banan på allt. Erka har hela mellanstadieklassen i sin hand när han levererar sina ordskämt. Julian tycker att det är pinsamt att prata inför andra. Plötsligt har han dragit till med en riskabel lögn för att verka ännu mer Normal. Micaela Favilla vet exakt hur en osäker pojkes vardagsvåndor känns. Kontrasten mellan Julians upplevelse av verkligheten och den bild läsaren får är hur komisk som helst.

Veras krig ( Alfabeta 2022, kapitelbok, från 9 år) av Katarina Kuick

Vilket vågspel att skriva om en av de största krigstragedierna för barn! Och just när Katarina Kuicks bok om tioåriga Veras vardag i andra världskrigets Leningrad (numera Sankt Petersburg) nått bokhandeln upprepar sig historien. Likheten mellan Rysslands angrepp på Ukraina våren 2022 och Tysklands attack mot Leningrad är slående. På tre dagar skulle ryssarna inta Ukraina. Även Tyskland trodde på ett intåg i Leningrad efter tre dagar. Segerbanketten var planerad, menyn beställd. I stället belägrades staden i drygt två år och hundratusentals leningradbor svalt ihjäl. Vera köar för att hämta ut den ständigt minskade brödransonen, flyr undan granatexplosioner och hör grannens ylande gråt över närstående som mist livet. Vintern är bister, maten tar slut, veden tar slut och nöden ställer invånarna inför svåra val. Med skickligt utvalda detaljer och genom att hålla sig tätt intill Veras tankar och känslor har Katarina Kuick skapat intensiv spänning i en bok som man inte glömmer i första taget.

 

Nattkorpen (2020), Tjuvdrottningen (2021), Dödsängeln (2021) och Blodspakten (2022) (Natur & Kultur, historisk romanserie, från 9 år) av Johan Rundberg

Johan Rundbergs kvartett om barnhemsflickan Mika Månvind i ett Stockholm fullt av våld och stank och fattigdom är unik, även om den liknats vid en blandning av Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad-svit och Niklas Natt och Dags svarta 1700-tals-deckare. Nattkorpen inleder kvartetten med ett inträngande porträtt av elvaåriga Mika. Med mod, envishet och omsorg kämpar hon sig fram i en 1800-talstillvaro där fattiga och rika tycks leva på olika planeter. När den trötte och härdade polisen Valdemar Hoff upptäcker hennes Sherlock Holmes-begåvning förenas det omaka paret i jakt på ruskiga brottslingar. Enda invändningen mot Johan Rundbergs briljanta romanserie är att dialogen ibland känns konstgjord. Särskilt när Hoff får en undfallande ton mot Mika och hon själv låter som någon i en actionrulle. Men vad gör det? Detta är en aldrig tidigare skådad djupdykning i ett Stockholm noir som garanterat får alla slukare att febrilt bläddra framåt för att få veta hur det går. Nattkorpen vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2020. Både den och uppföljaren Tjuvdrottningen fick 2021 års Crimetime Award för bästa barndeckare.

.

Uppdraget (Bonnier Carlsen 2022, kapitelbok från 9 år) av Camilla Lagerqvist

Första delen i Camilla Lagerqvists historiska spänningsserie Svarta Rosorna som har verklighetsnära bakgrund. Under en händelserik sommar 1943 får trettonåriga Maja nya vänner från det krigshärjade Norge. Berättelsen utspelar sig i en värmländsk by nära norska gränsen där tyska soldater patrullerar. Efter en otäck upptäckt bildar vännerna motståndsgruppen Svarta Rosorna och tar sig på hemliga stigar in i grannlandet för att utföra ett livsfarligt uppdrag. De onda är väldigt onda och de goda mestadels mycket goda i Uppdraget. Enstaka slarviga upprepningar och en rätt enkel handling drar ner helhetsintrycket, men Svarta Rosorna-serien är lättläst och inspirerande och Maja en huvudperson det är lätt att tycka om och vilja veta mer om. Uppföljaren till Uppdraget heter Isbarnen och finns i bokhandeln. 2023 ger förlaget ut två delar till i serien: Förrädarna och Dödsdömda.

De största tågäventyren (Opal 2022, faktabok, från 9 år) av Sam Sedgman med illustrationer av Sam Brewster

Trots att mina favorittågresor Glaciärexpressen och skotska West Highland Line inte finns med går jag direkt igång på dessa 12 smart och snyggt paketerade tågäventyr i sex världsdelar. Illustratören Sam Brewster målar dem i färgskalor som passar de länder där tågen susar fram. Sträckan Rovos Rail slingrar sig genom ett orangefärgat Afrika och mellan Stockholm och Narvik färdas resenärerna under en norrskenslysande himmel. Indiska Tea Train korsar ett guldgult land med inslag av lysande blått. Under resornas gång lär oss författaren Sam Sedgman allt vi inte visste att vi ville veta. Till exempel att Amsterdam ligger på en våtmark och hålls uppe av 11 miljoner pålar som slagits ner i marken. Eller att järvägsbron nära Victoriafallen mellan Zimbabwe och Zambia avsiktligt byggdes så nära fallen att passagerarna skulle kunna känna vattenstänket när de åkte förbi. De största tågäventyren är en svindlande upplevelse som får den som älskar tågresor att älska dem ännu mer, och den som hellre reser i fantasin kan inte önska sig ett bättre ressällskap.

Tågresan från Cusco till Puno i Peru bjuder på hisnande bergsvyer och historiska äventyr. ILLUSTRATION: Sam Brewster

En färd i norrskenets landskap. ILLUSTRATION: Sam Brewster

Den riktiga solen (Lilla Piratförlaget 2020, kapitelbok, från 9 år) av Peimaneh Mollazehi

Ett starkt äventyr med humor och svärta och med en huvudperson som känns alltigenom äkta. Iranskfödda Peimaneh Mollazehi tog 2021 hem Barnradions bokpris med Den riktiga solen som skildrar tolvåriga Salmans resa till föräldrarnas Baluchistan, en region i Iran, just nu högaktuell. Det är där många av de våldsamma demonstrationerna mot den iranska regimen sker, och det är dit Salman motvilligt kommer på besök. När hans hett efterlängtade solsemester i Spanien byts ut mot en helt annan resa pyr ilskan och besvikelsen. Besöket i Baluchistan blir både farligt och förvirrande. Peimaneh Mollazehi skildrar insiktsfullt och varmt hur tolvåringen gradvis förstår hur svårt det är att tvingas fly från sitt hemland och att längta dit igen. Med Den riktiga solen har hon vunnit många barns hjärtan. Förhoppningsvis hittar många fler fram till denna omvälvande barnroman som fungerar jättebra för dem som varken gillar fantasy eller historiska romaner utan vill ha en vardagsskildring med känslor och oväntad vänskap.

Nattexpressen (Bonnier Carlsen och Schildts & Söderströms, 2020, illustrerad kapitelbok från 9 år) av Karin Erlandsson och bilder av Peter Bergting

Ännu en tågbok. Fast inte full av fakta, utan av fantasi och flotta illustrationer av Peter Bergting, mästare på magiska stämningar. Det visar han här i mörka bilder med djupa skuggor som får det upplysta att lysa ännu mer. Karin Erlandsson skriver om hur man når fram till varandra även när det kan kännas oöverstigligt. Danjas mormor har blivit dement och försvinner plötsligt. Via Nattexpressen, ett tåg som går mitt i natten till 24 utvalda stationer, kan Danja hitta fram till henne igen. Som hjälp på tågresan tar hon med sig mormorsföremål som kan få minnen att vakna till liv. Oavbrutet uppfinningsrikt och inlevelsefullt om att tron kan försätta berg och att man inte ska ge upp, med en stämning som passar som hand i handsken i advent.  Nattexpressen vann 2021 det finländska barnlitteraturpriset Runeberg Junior-priset. Karin Erlandsson fick 2018 samma pris för Pärlfiskaren, första delen i fantasytrilogin Legenden om ögonstenen, också lämpad för slukarläsning.