Suveräna småbarnsböcker just nu. FOTO: Gunhild Arby

Nya småbarnsboken intar bilderboksscenen

1 maj 2025

Av Gunhild Arby

Böcker för de allra minsta (0-3 år) har utvecklats enormt de senaste årtiondena. En explosion av färg, form och nya avancerade idéer har landat på bokhandelsdiskarna. Ja, i alla fall på en del bokhandelsdiskar.

Utbudet varierar väldigt mellan olika bokhandlare, så tack och lov för biblioteket, nätbokhandeln och barnbokhandeln (om det nu finns en sådan i närheten).

2024 gavs det ut nära 200 minstingböcker, plus cirka 50 med fakta i fokus. En hel del är taffligt, tråkigt och gammal skåpmat. Men flera av de bästa upphovsmakarna skapar numera för de yngsta bokanvändarna. Både de som är gamla i gamet och den nya generationen bilderboksskapare.

Revolution

Anna-Clara Tidholm revolutionerade redan på 1990-talet småbarnsboken med sina medskapande Knacka-på-böcker, men det var först ett tag efter millennieskiftet som proppen gick ur.

Sedan har det gått fort.

Glöm enstaka platta bilder på boll, äpple eller katt. Nu finns så många roliga och påhittiga påhitt, och ja, ofta nån slags berättelse, att termen pekbok känns helt överspelad. För att inte tala om de suveräna illustrationerna. Ofta ren och skär konst.

Min favorit hittills är Ingen fara av Erik Svetoft och Henrik Wallnäs. Uttrycket används i boken som återkommande tillrop närhelst en ofrivillig lekincident inträffar. Ingen fara är ett komiskt mästerstycke som Augustnominerades 2022. En ära som förunnats ytterst få småbarnsböcker.

Ett Augustpris till en bok av detta slag har det inte varit tal om, men kanske är det snart dags.

I 2025 års bokprovning, sedan 1993 en årlig kartläggning av barnboksutgivningen i Sverige, redovisar Svenska barnboksinstituteten en rad småttingtrender i 2024 års utgivning.

ALMA-prisets påverkan

Olika typer av rörelse förekommer i flera böcker.

Exempelvis rullande (Snöbollen), hissfärder (Hissen upp!) eller klättring (Klättra!). Ibland till och med kliv ut ur boken (Maja oj).

Även flikar och utvik är stort, och det finns också böcker med ljud och ljus.

Starka färger och ljudhärmande ord (Duns Plask Pop!) är en annan trend.

Allt tyder på att det poetiska bilderbokskonceptet, en 1990-talsterm myntad av bilderboksforskaren Ulla Rhedin, nu även syns i småttingverken. Enligt Rhedin berättar de bästa nya bilderböckerna på ett poetiskt och uttrycksfullt sätt, de väjer inte för några ämnen och tilltalar ofta alla åldrar.

Möjligen har också världens största barnbokspris, ALMA-priset, påverkat småttingbokskapandet. ALMA-priset inrättades 2002 av Sveriges regering till Astrid Lindgrens minne. Sedan dess har det gått till flera bilderboksskapare (Shaun Tan, Kitty Crowther, Barbro Lindgren, Baek Heena, Wolf Erlbruch, Isol…) som jobbar med konstnärligt starka uttryck och vänder sig till både vuxna och barn. Även till de allra minsta.

En stor inspirationskälla får man förmoda.

Här är några av de bästa minstingböckerna just nu:

Bestialisk dyrgrip att leva länge med


Hur låter djuren?
Clara Dackenberg, Natur & Kultur 2025, från 0 år, 64 sidor

Oj! 64 sidor i en småttingbarnbok. Det känns nytt, och väldigt motiverat i just den här uppslagsliknande boken, vars undertitel är ”mitt första bestiarium”. En blinkning till de medeltida bestiarier som skildrar olika djur, även drakar, enhörningar och annat som de medeltida människorna trodde fanns på riktigt.

Texten i ett medeltida bestiarium innehåller ofta en moralisk lärdom.

Det gör inte denna bok, snarare tvärtom. Här går det våldsamt, glupskt och kärleksfullt till, utan minsta hänsyn till omgivningens känslor.

Grodan sörplar ljudligt i sig sin milkshake, sniglarna pussas högljutt i natten och lilla lammet morrar lystet, eftersom det visar sig vara en förklädd varg.

Högform

Nyskapande Clara Dackenberg Augustnominerades 2018 tillsammans med Uje Brandelius för den intrikat samhällskommenterande Hemma hos Harald Henriksson. Hon är en av Sveriges många lysande bilderboksskapare och precis som flera av dem utbildad både vid Konstfack och inom design.

Här är hon i högform.

Konstnärsskapet gifts skickligt ihop med designkunskapen. Färgstarka akvareller av groteskt komiska djur samsas med noggrannt utformad typografi, bokstäver som blir en del av berättelsen. Allt snyggt formgivet i ett behändigt och stadigt inbundet format

Möjlig sens moral

Vilken fantastiskt bra idé att fullständigt strunta i de bä, mu och vov som är ett vanligt inslag i småbarnsböcker. Här skriar tigern av rädsla, humlan får en nysattack och katten hickar till efter ett småfågelsintag. De oväntade och hejdlösa ljudbilderna inspirerar till funderingar som kan växa till egna små berättelser. Clara Dackenbergs burleskt läckra Hur låter djuren? är en dyrgrip att leva länge med och sedan ställa i finhyllan.

Och kanske finns i detta moderna bestiarium ändå en slags moral. En förtäckt uppmaning om att vara öppen även för barnens låtanden (och göranden).

Men det är i så fall riktat till den vuxne läsaren.


Inga bä, mu eller vov här inte när Clara Dackenberg i högform presenterar sina oväntade djurljud.

Tvärtombok med glada retrovibbar

 
Så här gör Nils, Cecilia Davidsson & Helena Davidsson Neppelberg, Alfabeta 2024, från 0 år, 12 sidor.

Nej, Nils gör inte som man kan förvänta sig att en vuxen gör. Såklart.

Det här är vad jag kallar en Tvärtombok. Köra bil innebär till exempel att stoppa ner en leksaksbil i barnvagnen och dra iväg. Ja, varför inte? Så bakåtvänt kan det ju också gå till.

En bok med liknande tema som kom ut ungefär samtidigt är Klappa blomman, vattna katten av Emelie Franc och Hanna Klinthage. Den uppmärksammades stort på årets barnboksmässa i Bologna för den vändbara lösningen som gör det möjligt att läsa boken på flera sätt.

Så här gör Nils erbjuder ingen vändbar läsning, men känns ändå smart. Bakom idén står de erfarna barnboksskaparna, tvillingsystrarna Cecilia Davidsson och Helena Davidsson Neppelberg, som här samarbetar för första gången. Tillsammans har de ringat in det lyckliga egensinnet och den obändiga nyfikenheten.

Bedårande egensinne

En smittande redovisning i all sin enkelhet. Man kommer på sig själv med att vilja göra precis som Nils. Strunta i alla förutfattade idéer om hur saker och ting ska gå till. (Fast kanske inte vad gäller bilkörning).

Stilen, signerad prisbelönta illustratören Helena Davidsson Neppelberg, påminner om 1970-talets klara färger och distinkt bulliga former. En retrotrend som är populär i nutida bilderboksvärldar. Här bidrar den till att skapa glädje och till att blicken omedelbart dras till huvudpersonens krumbukter.

Nils är en intresserad kille, road av det mesta. Kanske en blivande uppfinnare, musiker eller renhållningsarbetare. Vem vet? Han gör hursomhelst allt på sitt sätt, precis som alla ungar.

Varje bild följs av frågan Hur gör du? Boken blir på så sätt interaktiv. Också vanligt i nutida småbarnsböcker.

Med sina 12 kartongtåliga sidor, sin varma ton och sitt bedårande egensinne kommer Så här gör Nils garanterat att gå hem i småttingvärlden. 13 maj väntar uppföljaren, Så här gör Ninni.

 


Här kanske Nils inte precis väljer själv, men kul är det. ILLUSTRATION: Helena Davidsson Neppelberg

Skapelsen exploderar i färg och ljud


Duns Plask Pop! Klara Bartilsson, Bonnier Carlsen 2024, från 0 år, 32 sidor.

Stjärnskottet Klara Bartilsson har länge imponerat med sin kraftfulla färgsättning och sina udda figurer, en märklig blandning av djur, ting och människa. Stora huvuden och liten kropp. Som små barn allihop.

Bilderboksdebuten 2021 satte tonen. Då illustrerade hon Tuvalisa Rangströms berättelse Expeditionen, en fantasifylld och dramatisk Lennart Nilsson-resa in i människokroppens dunkla labyrinter. 2024 blev hon Augustnominerad för den helt egna bilderboken Barrbarnet, en historia om vikten av att höra till.

Också den med en palett av dunkelt dova toner, flankerade av skrikigt rosa och senapsgult.

Besjälad natur

Med Duns Plask Pop! ger hon sig ner i åldrarna. Det är samma iögonfallande färgskala: återigen illande rosa, suggestivt lila, gyllenglödande och lerfärgat i olika jordiga toner.

Och, ja, det skulle ha kunnat bli en banal och urtrist hötorgstavla, men Klara Bartilsson håller färgpenseln säkert i sin hand. Med bravur besjälar hon naturen så att den blir till en saga, och ger oss en drömsk och levande skapelseberättelse.

Och det är inte bara färgerna som skriker Se oss!

Hela boken ekar av ljudhärmande ord. Det sprätter, knakar, plaskar, krafsar och tjuts av glädje i denna berättelse om ett blomfrö som landar på jorden, bevattnas, spricker ut och långsamt trevar sig mot himlen.

Här är det någon som vill upp till varje pris och inte ger sig. Duns Plask Pop! är en sinnlig upplevelse för alla livsbejakande småttingar, och för oss andra också, även om ordrytmen haltar något på en del ställen.


Boken ekar av ljudhärmande ord. ILLUSTRATION: Klara Bartilsson

Finessrik mjukstart som imponerar


Solen väcker Juno, Karin Erlandsson och Karoliina Pertamo, Schildts & Söderströms 2025, från 0 år, 32 sidor.

Ibland är medlen så små och fiffigt enkla att man först inte märker finesserna.

Till exempel att texten gungar i kapp med parkgungorna, att bokstäverna fladdrar i takt med strumporna på klädstrecket och att vågorna är simmande små djur, lika levande som valarna i havet.

Med finstämd fingertoppskänsla har illustratören Karoliina Pertamo bildsatt Karin Erlandssons lekfulla berättelse om Juno som får en mjukstart på dagen.

Gonatt- och morgonmys

Juno är inte den enda som vaknar. Först mornar sig alla de andra: dammråttorna under sängen, lejonen i leksakslådan, badankorna i hinken, pruttarna i rumporna och många, många fler.

Eller dammråtttor, förresten. Vid närmare spaning liknar de snarare bulliga små får.

Solen väcker Juno är en uppföljare till fjolårets Juno tänder månen, ett nytt och fruktbart samarbete mellan de hyllade finlandssvenskorna Karin Erlandsson och Karoliina Pertamo.

Här bjuds läsaren på lika delar gonatt- och morgonmys. Mjukt utformade scenerier skiftar ton i takt med dygnsrytmen. Som om färgskalan och formen följer nattandet och vaknandet.

Mer att hämta på himlen?

Den som tittar lite extra noga i årets morgonbok kan hitta små sidoberättelser.

Bussarna rullar till jobb och skola, myrorna stretar på till stacken. Vargarna, som ylade så högt i första boken, verkar ha lite svårt att hålla tyst. Trots att det inte är yl-läge så här i soluppgången.

Roligt är att föremål i början av boken får liv i senare bilder. Valboken under sängen blir väldiga simmande valar, grodrutschkanan i lekparken återfinns som badande djur i bäcken.

Allt är besjälat i denna bok, till och med strumporna. Solen också, förstås. Och texten dansar fram över de morgonmjuka, förtrollande bilderna.

Det lyriska och genomtänkta finliret i Solen väcker Juno får mig att längta efter fortsatt samarbete mellan de finlandssvenska barnboksstjärnorna. Kanske finns mer poesi att hämta under himlavalvet?


Badankor och leksaksbåtar får liv i senare bilder, allt är besjälat. ILLUSTRATION: Karoliina Pertamo